زغال‌سازی از طبیعت بیخ گوش اداره محیط زیست زنجان
زغال‌سازی از طبیعت بیخ گوش اداره محیط زیست زنجان

در طول تاریخ آتش‎سوزی و آتش‎افروزی بزرگترین و خطرناکترین دشمن منابع و مراتع طبیعی است و زیان‎های وارده از آن غالبا با گذشت ده‎ها سال قابل ترمیم و بازسازی نیست. آتش‎سوزی در پارک‎ها و جنگل‎های طبیعی و حفاظت شده در سال‎های اخیر در ایران رشد صعودی داشته است و بنا بر بررسی‎های صورت گرفته بسیاری از […]

۳۹۲۱۳در طول تاریخ آتش‎سوزی و آتش‎افروزی بزرگترین و خطرناکترین دشمن منابع و مراتع طبیعی است و زیان‎های وارده از آن غالبا با گذشت ده‎ها سال قابل ترمیم و بازسازی نیست.
آتش‎سوزی در پارک‎ها و جنگل‎های طبیعی و حفاظت شده در سال‎های اخیر در ایران رشد صعودی داشته است و بنا بر بررسی‎های صورت گرفته بسیاری از آنها به صورت مستقیم در نتیجه فعالیت‎های تفریحی شکل گرفته‎اند و با کمترین بی‎دقتی و ایجاد جرقه‎های کنترل نشده، جریان آتش به صورت آزاد و بدون اینکه با مانعی برخورد کند انتشار پیدا می‎کند، آتش به هر طرف پیشرفت کرده و در جهت‎های مختلف موجب تخریب محیط زیست و جانداران ساکن آن می‎شود.

بر اساس آمارهای کشوری تنها در دهه ۸۰ خورشیدی ۱۳‌هزار و ۸۳۲ ‌مورد حریق در عرصه‌های طبیعی ایران گزارش شده است که منجر به از بین رفتن ۱۴۲‌ هزار و ۹۴۱‌ هکتار از عرصه‌های طبیعی کشور شده است و عدم سیاستگذاری‎های درست می‎تواند موجب تشدید این آمار در دهه ۹۰ شود.
پارک جنگلی ارم در بخش غربی شهر زنجان به دلیل جاذبه‎های طبیعی و گردشگری خود همه ساله و در ایام مختلف سال میزبان گردشگران داخلی و خارجی است که از طبیعت زیبا و بکر این پارک به عنوان استراحتگاه و تفرجگاه بهره می‎برند.
در ایام ماه مبارک رمضان شهروندان زنجانی نیز به دلیل فضای مطبوع این پارک ارم برای صرف افطار به آن مراجعه می‎کنند که در برخی از شب‎ها تعدادی افراد سودجو به قصد تولید و فروش زغال به شهروندان برای مصارف صحیح و غلط از جمله قلیان و پخت و پز در پارک با قطع شاخه‎ها و جمع‎آوری تنه‎های درختان اقدام به برافروختن آتش در مجاورت درختان می‎کنند که با واکنش شهروندان دوستدار محیط زیست روبرو می‎شوند.

شهروندان پس از تذکر لسانی و بی‎توجهی سودجویان به ساختمان انتظامات پارک جنگلی ارم واقع در داخل پارک و مجاورت محل برافروختن آتش مراجعه کردند که با بی‎تفاوتی مسئول انتظامات روبرو شدند.
به طور حتم پارک‏‌ها و منابع طبیعی در همه نقاط جهان به عنوان سرمایه‎های ملی مورد توجه و حمایت دولت‎ها قرار دارند و سازمان‎ها و نهادهای ویژه‎ای همچون حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی مسئول حفاظت از آن هستند، اما آیا این حفاظت از در دسترس‎ترین سرمایه طبیعی شهر زنجان صورت می‎پذیرد؟
باید پذیرفت که به کارگیری نیروهای دلسوز نخستین شرط در شکل‎دهی شبکه موثر حفظ و حراست از سرمایه‎های طبیعی ملی و منطقه‎ای است و پس از آن خواهد بود که فرهنگ‎سازی و اعمال قانون می‎تواند اثر بخشی خود را در عرصه حفاظت از محیط زیست اثبات کند.
از این رو از سازمان حفاظت محیط زیست استان زنجان انتظار می‎رود با دلسوزی بیشتری به رصد و حفاظت از سرمایه‎های طبیعی استان اقدام کرده و حفاظت از پارک جنگلی ارم را به عنوان میزبان خود سرلوحه اقدامات و فعالیت‎هایش قرار دهد، زیرا که ضعف در حراست از آن زمینه سوءاستفاده بیش از پیش سودجویان از این سرمایه گرانبهای استان زنجان را فراهم می‌کند.