قاچاق حیوانات، تجارت سیاه پرسود و زجرآور
قاچاق حیوانات، تجارت سیاه پرسود و زجرآور
حیواناتی که در بدو تولد با بدترین وضع ممکن از مادر و زیستگاه اصلی خود جدا شده یا حیواناتی که در طبیعت به انواع روش‌ها شکار می‌شوند تا برای فروش به افراد یا باغ وحش‌ها فرستاده شوند؛ این قاچاق حیوانات است.عاملی که می‌تواند موجب انقراض هم باشد، تجارتی سیاه که هیچ حیوانی از آن در امان نیست و در همه دنیا به بدترین وجه ممکن رواج دارد.

اویاقلیق به نقل از فارس: قاچاق حیوانات در رده‌های بعد از قاچاق سلاح و مواد مخدر یکی از پرسودترین انواع قاچاق در دنیا به شمار می‌رود. کشورهایی که به دلیل شرایط نوع اقلیم، تنوع زیستی بالایی دارند، به مکانی مناسب برای قاچاق انواع گونه‌های جانوری و رخنه سوداگران به ارزشمندترین و کمیاب‌ترین گونه‌های زیستی تبدیل شده‌اند.

قاچاق می‌تواند یک گونه از حیات وحش یک کشور را به طور کامل نابود کند.علاقه انسان امروز این است که یک گونه نایاب یا کمیاب از حیات وحش را در اختیار داشته باشد در کنار  تقاضای زیاد باغ وحش‌ها باعث شده که قاچاق حیوانات به تجارتی پرسود تبدیل شود. تجارت سیاه و کثیف که به خاطر پول به هر نحوی حیوانات را اسیر می‌کنند و در وضعیت به شدت بد آن‌ها را در نقاط مختلف به فروش می‌رسانند.

چرخه‌ای وجود دارد به این صورت که افرادی که در فکر متفاوت بودن هستند را به سمت خرید حیوانات وحشی و راه‌اندازی مجموعه‌های خصوصی سوق می‌دهد، این چرخه را می‌توان اینطور وصف کرد: فرد ابتدا در آتلیه با تاکسیدرمی حیوانات عکس می‌گیرد، بعد می‌رود به باغ وحشی مثل صفادشت و به حیوانات غذا می‌دهد (در حال حاضر این باغ وحش تعطیل است) و در باغ وحشی مثل باراجین توله حیوان وحشی را در آغوش می‌گیرد و با خودش می‌گوید چه خوب است، پول هم دارد و می‌تواند حیوان را بخرد. خریدی که خیلی راحت و در دسترس انجام می‌شود.

قاچاق؛ عامل بزرگ انقراض

 صنعت قاچاق حیوانات مافیای بزرگی دارد که عامل انقراض این حیوانات می‌شود، تجارت شاخ کرگدن باعث انقراض این حیوان شد. نتیجه قاچاق نیز شکنجه و حذف گونه‌‌های مختلف است. قاچاق حیوانات در کل دنیا می‌اُفتد و ایران هم یکی از کشورهای مقصد در قاچاق است، به کشور ما هم این گونه‌های حیات وحش وارد می‌شوند، اما مشکل دیگر این است که حیوانات حیات وحش بومی خودمان را هم قاچاق می‌کنند و می‌فروشند؛ خریدار هم افرادی هستند که می‌خواهند حیوان خانگی غیر از گربه و سگ داشته باشند.

                                                                                             توله خرس بلوچی در شرایط وحشتناک

در چند ماه گذشته شاهد قاچاق خرس سیاه بلوچی بودیم.گونه‌ای در معرض انقراض که اصلاً اوضاع خوبی ندارد. معلوم نیست این توله‌ها سفارش باغ وحش بوده یا برای فرستادن به کشور دیگر یا باغ وحش خانگی از مادر جدا شده بودند. یک مورد از این قاچاق به صورت اتوبوسی بود که کشف شد، معلوم نیست چند مورد دیگر اصلاً کشف نمی‌شود. مورد دیگر توله خرس سیاه کوچک را با وضع بسیار بدی با طناب به درخت بسته بودند و معلوم نیست بر سر مادر این توله‌ها چه بلایی آمده است. آیا برای این‌که آن‌ها را بگیرند مادر را کشته‌اند یا بلایی دیگر بر سرش آورده‌اند که توانسته‌اند بچه را بردارند.

برخورد جدی با قاچاقچیان نمی‌شود

علیرضا یکتانیک در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری فارس گفت:قاچاق یک پدیده چند وجهی و بحرانی لجام گسیخته است. در ایران متأسفانه دست قاچاقچیان برای قاچاق باز است، در تهران می‌توانید در بازار آزادگان کروکودیل نیل، پلنگ نر، ببر هندی و.. سفارش بدهیدتا برای شما تهیه کنند.انواع  پرنده‌ها، لاک پشت‌ها، خزندگان و دوزیستان در دسترس هستند.  در فصول مختلف، نوزاد هر حیوانی را بخواهید، در هر زیستگاهی از کشور، از جنوب  تا شمال موجود و در دسترس همه است. بازار پرنده فریدونکنار که در ۶ ماه دوم سال  فعال است؛ گوشت پرندگان مهاجر را از همه استان‌های همجوار به فروش می‌رسانند نه تنها پرندگان حلال گوشت که پرندگان حرام گوشت هم در این بازار فروخته می‌شوند.

وی ادامه داد: باغ‌های پرندگان بهترین مشتری بازار فریدونکنار هستند و پرندگان مهاجری را که به وضع بد اسیر و قاچاق شده‌اند برای نگهداری می‌خرند. شهرداری‌ها از بودجه بیت‌المال پرندگان قاچاق را  برای این باغ‌ها می‌خرند. با این هزینه که صرف خرید می‌کنند، می‌توانند تالاب به وجود بیاورندتا خود پرندگان مهاجر به آن‌ جا مهاجرت کنند کاری که امارات انجام داده است. پنج سال پیش با هزینه ۳۵۰ میلیارد تومانی  را برای احداث یک باغ پرندگان خرج کردند.

یکتانیک افزود: هیچ عزمی برای جلوگیری از قاچاق در سازمان حفاظت محیط‌زیست نیست، در واقع این سازمان توان و نیرویی برای جلوگیری از قاچاق ندارد. برخی کارشناسان محیط‌زیست و دامپزشکان خود در قاچاق پرنده‌ها همکاری می‌کنند نقش مُحَلِل را انجام می‌دهند. حتی وقتی قاچاقچی گرفته می‌شود جریمه لازم انجام نمی‌گیرد.

حیوان را با هر روشی از مادر جدا می‌کنند

این تجارت باعث درد و عذاب و رنج زیاد حیوانات می‌شود. وقتی حیوان دست‌آموز شود، خیلی نگران نیستند که وقتی بزرگ شد، حیوان چه واکنشی از خود نشان می‌دهد، این یک حیوان وحشی است که در هر شرایط امکان دارد خوی وحشی بر او غلبه کند و به صاحب خود حمله کند. در بعضی موارد برای این‌که حیوان حمله نکند ناخن یا دندان او را جدا می‌کنند و باعث عذاب دردناکی برای حیوان می‌شود. در کشور شاهد قاچاق گونه‌های نادر هستیم مثل یوزپلنگ آسیایی که در کل دنیا منقرض شده و فقط چند فرد از آن در کشور ما باقی مانده به راحتی قاچاق می‌شود مثل یوز ماده «ایران»، یا اصلاً کشف نمی‌شود و از یک باغ وحش یا مجموعه خصوصی در ایران یا نقاط دیگر جهان سر در می‌آورد.

برای گرفتن این حیوانات دست به هر کاری می‌زنند، از میمون، سنجاب تا پرندگان شکاری. مثلاً گرفتن سنجاب چقدر می‌تواند به طبیعت آسیب بزند، چون برای این‌که آن‌ را بگیرند، لانه‌هایشان را هنگام شکار خراب می‌کنند، درخت‌های ارزشمند زاگرس را می‌برند و آتش می‌زنند تا حیوان فرار کند که در حین فرار او را می‌گیرند؛ یعنی هم درخت و طبیعت را از دست می‌دهیم و حیوان هم قاچاق می‌شود. این حیوان باغبان طبیعت است که از زیستگاهش جدا می‌کنیم، عادت به رفتاری دارد که دانه‌های بلوط را زیر خاک  پنهان می‌کند و از همان‌جا دوباره درخت رشد خواهد کرد. این حیوانات کوچک بسیار ارزشمند هستند، ولی نظارتی در کار نیست. در برخی حیوانات حتی برای گرفتن بچه از مادر، مادر را می‌کشند و بچه را بر‌ می‌دارند. در پیج‌های اینستاگرامی و بازار آزادگان به راحتی انواع حیوانات به فروش می‌رود.

 نظارتی دقیقی بر باغ‌ وحش‌ها وجود ندارد. حیوان‌هایی مثل ببر و شیر که در شرایط بد باغ وحش توله‌زایی دارند، در نتیجه توله‌های زیادی در باغ وحش وجود دارد که به درد آن‌ها نمی‌خورد، باغ‌ وحش‌ها ‌آن‌ها را می‌فروشند و چون نظارت درستی بر این موضوع وجود ندارد این مکان‌ها مرکز فروش توله حیوانات می‌شوند. بعد از فروش این حیوانات از باغ‌ها و املاک شخصی افراد سر درمی‌آورند و صنعت تجارت از همین‌جا شکل می‌گیرد. از فردی که با هزینه کمتر سنجاب تهیه می‌کند تا فردی ثروتمند که توله‌ شیر می‌خرد، همه در یک صنعت مخرب قرار دارند که در دنیا هم وجود دارد و ایران هم بخشی از آن است. این حیوانات در بدترین شرایط جفت‌گیری می‌کنند و توله را همان روز اول از مادر جدا می‌کنند تا با شکنجه و رفتار نامناسب به عنوان حیوان دست‌آموز بفروشند.

قاچاق شرایط شکننده حیات وحش در ایران را بیشتر به مرحله نابودی و انقراض نزدیک می‌کند و اگر مجازات جایگزین و بازدارنده‌ای اعمال نشود، در آینده نزدیک بسیاری از گونه‌های جانوری از بین خواهد رفت.