تبریز در بن بست « روحانی »!
تبریز در بن بست « روحانی »!
احیای دریاچه ارومیه به عنوان نخستین مصوبه دولت تدبیر و امید در سال ۹۲ از جمله‌ وعده‌های مهم دولت حسن روحانی به مردم آذربایجان‌شرقی در سفر هیات دولت در سال ۹۴ و ۹۷ به استان بود که تا به امروز محقق نشده است و این دولت در تاریخ ۲۷ تیرماه ۱۴۰۰ در آخرین روز دولتش با تصویب بخش باسمنج، با کاهش ۲۱ هزار هکتار از حریم تبریز این شهر را در بن‌بست قرار داد.

به گزارش اویاقلیق به نقل از فارس:  شهر باسمنج که در ۱۰ کیلومتری جنوب‌شرق تبریز واقع شده، در اواخر دولت دوازدهم و با تصویب هیات وزیران و ابلاغ معاون اول رئیس جمهور وقت به عنوان سومین بخش شهرستان تبریز معین شد اما به عقیده برخی‌ها، این تغییر وضعیت منجر به توقف گسترش و توسعه شهرسازی در تبریز می‌شود و به همین دلیل اعضای شورای شهر تبریز و برخی کارشناسان امر اعتراض خود را نسبت به این اقدام اعلام کردند.

بر اساس مصوب جلسه هیات وزیران در تاریخ ۲۷ تیرماه ۱۴۰۰، در خصوص  “تقسیمات کشوری در شهرستان تبریز استان آذربایجان‌شرقی” به پیشنهاد شماره ۲۱۰۶۵۲ مورخ ۲۴ اسفندماه ۹۹ وزارت کشور در شهرستان تبریز، یک بخش به نام باسمنج از ترکیب ۲ دهستان مهران‏رود و میدان‏چای با مرکزیت شهر باسمنج باید ایجاد شود.

این مصوبه هیات وزیران در حالی است که در سال ۹۱ و با تصویب شورای وقت شهر تبریز مصوبه الحاق باسمنج به شهر تبریز به تصویب رسیده و بعد از مدتی نیز شورای عالی معماری و شهرسازی نیز این الحاق را تائید کرد.

ایجاد بخش باسمنج، تصمیمی غیرفنی، غیرکارشناسی و مغایر با قوانین موضوعی است

فریدون بابایی‌اقدم، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تبریز اظهار داشت: ایجاد بخش باسمنج، تصمیمی غیرفنی، غیرکارشناسی و مغایر با قوانین موضوعی موجود قبل از تشکیل شورای ششم طی مصوبه هیات وزیران، مدیران شهری و شورا شهر را به چالش کشیده است.

وی گفت: طی این جلسه تصمیم به تبیین تبعات موضوع و مباحثی که منجر به ابطال این تصمیم و ایجاد تغییر در نتیجه شده و در این ارتباط تصمیم‌گیری شود.

بابایی با بیان اینکه از زمانی که زمزمه‌های دال بر تشکیل بخش باسمنج شروع شد و متعاقب آن ‌اعتراضاتی شد، افزود: از طریق نمایندگان و تصور بر ابطال این طرح بود که متاسفانه خبر رسید که این طرح تبدیل به مصوبه شده است.

عضو شورای شهر تبریز تصریح کرد: دلایل مختلفی برای مخالفت خود اعلام کردیم و طی جلساتی با نمایندگان مجلس اعتراضیه‌ای اعلام شد.

وی بیان داشت: ما مخالف تشکیل بخشیم نه اینکه امروز بیایند با تغییر برخی خط و خطوط همان طرح را ادامه دهند.

حریم تبریز نشان‌دهنده عدم تشکیل بخش در محدوده شرق تبریز است

بابایی‌اقدم اضافه کرد: حریم تبریز نشان‌دهنده عدم تشکیل بخش در محدوده شرق تبریز است.

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری ادامه داد: طی حضور در تهران متوجه شدیم که هیچ تغییراتی در زمینه این طرح از طرف وزارت ایجاد نخواهد شد و تنها نتیجه اعتراضات ما ارسال هیاتی برای بازدید است که این هیات خود این طرح را پیشنهاد داده است.

فریدون بابایی‌اقدم اظهار کرد: مصوبه بخش شدن باسمنج موضوعی است که از آغاز فعالیت ششمین دوره، طرح شده و همکاران نسبت به این مسئله موضع خود را بیان کرده‌اند.

وی در ادامه‌ سخنان خود ابراز کرد: پس از شروع به کار هم خواستار ابطال مصوبه بخش شدن باسمنج شدیم و نهایتا برای پیگیری موضوع سه تن از اعضای شورای شهر تبریز به تهران سفر کردند که جلسه‌ای ویژه در این زمینه برگزار شد.

بابایی‌اقدم در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: بهتر است آخرین اقدامات انجام یافته در خصوص ابطال مصوبه باسمنج در جلسه علنی شورای شهر تبریز تشریح شده و در راستای این مهم پیگیری‌های جدی صورت گیرد.

ضرورت ابطال مصوبه بخش شدن باسمنج

علی نوای‌باغبان، عضو کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تبریز در این جلسه اظهار کرد: متاسفانه در چند ماه گذشته پیگیری مطلوبی در خصوص مصوبه بخش شدن باسمنج نداشتیم، اکنون هم دیر نیست و باید از حق و حقوق شهر تبریز تا جایی که می‌توانیم دفاع کنیم.

وی در ادامه سخنان خود مطرح کرد: بهتر است خروجی این جلسه درگیر کردن بیشتر شورای شهر، استانداری و فرمانداری نسبت به مسئله ابطال مصوبه بخش شدن باسمنج باشد.

نوای‌باغبان در ادامه‌ی سخنان خود تاکید کرد: بحث دیوان به‌صورت مستقل از سوی امور حقوقی شورای شهر تبریز به‌طور مستمر پیگری شود و سایر اقدامات نیز باید مجددا پیگری شود.

حکیمه غفوری، عضو کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تبریز هم در این جلسه عنوان کرد: نمایندگان باسمنج بیشتر از ما به استانداری مراجعه می‌کنند و پیگیر مستمر این مصوبه هستند، به نظرم در این راستا کوتاهی صورت گرفته و باید به‌صورت جدی پیگیری‌هایی صورت گیرد.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: پیشنهادم این است در خصوص مصوبه بخش باسمنج دیداری با استاندار و فرماندار داشته باشیم و پیگیری این مهم را به‌صورت جدی در دستور کار خود قرار دهیم.

مصوبه بخش باسمنج عجیب و حیرت‌انگیز است/تنها مسیر توسعه تبریز مسدود می‌شود

روح‌الله رشیدی، رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر تبریز گفت: یکی از مصوبات عجولانه‌ دولت دوازدهم، آن‌هم در آخرین روزهای استقرارش، تصویب ایجاد بخش باسمنج در همسایگی تبریز بود. این مصوبه نه از این جهت که موجب ارتقاء باسمنج در تقسیمات سیاسی، بلکه از این حیث که تبعات و پیامدهای مخاطره‌آمیزی برای تبریز دارد، عجیب و حتی حیرت‌انگیز بود.

وی افزود: نخستین پیامد این مصوبه، جدا شدن حدود ۲۱ هزار هکتار از حریم شهر تبریز است. در پی این اتفاق اولاً مسیر توسعه‌ تبریز -که رو به شرق دارد- مسدود می‌شود، بنابراین تبریز عملاً در محدوده‌ای تنگ، محصور خواهد شد. ثانیاً بخش وسیعی از املاک شهرداری تبریز در حریم بخش باسمنج قرار می‌گیرد و هرگونه کاربری و بهره‌برداری از این املاک، منوط به اجازه‌ بخشداری و شهرداری باسمنج خواهد بود! این مسئله نقداً موجب تضییع حقوق مردم تبریز می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: استاندار و فرماندار شهرستان تبریز و همچنین نمایندگان تبریز در مجلس، قطعاً باید در این خصوص پاسخگو باشند و باید توضیح داده شود که چگونه چنین طرح خام و غیرکارشناسی‌ با این سرعت در دولت تصویب شده و نماینده‌ عالی دولت در استان چه دفاعی از حقوق و حدود شهر تبریز کرده است؟

روح‌الله رشیدی، دبیر کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تبریزهم در این خصوص اظهار کرد: موضوع ابطال مصوبه بخش شدن باسمنج مسئله‌ای تنش‌زا بوده و باید برای آن چاره‌اندیشی کرد.

رشیدی در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: به نظرم تکلیفی از سوی شورا به شهرداری در خصوص مصوبه ابطال بخش باسمنج ارائه شود تا در خصوص عدم ابطال و ابقای این موضوع، تدابیری اندیشیده شده و برنامه‌ریزی‌هایی صورت گیرد.

بدون هیچ‌گونه مطالعه و بررسی‌های متقن کارشناسی تبدیل باسمنج به بخش تصویب شده است

احمد علیرضا بیگی نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی، چندی پیش در واکنش به این اتفاق، اظهار کرد: تصمیم‌گیری و یا تصمیم‌سازی اشتباه در ارتباط با تبدیل باسمنج به بخش متوجه مدیریت ارشد استان است؛ ایشان معتقد بودند تبریز نباید بیش از این بزرگ شود؛ چراکه با بزرگتر شدن آن مدیریت آن مشکل‌تر می‌شد!

وی با اعلام اینکه بنده با این استدلال موافق نبودم، افزود: اگر ما در اداره شهر بزرگ ناتوانیم، نباید جلوی بزرگتر شدن آن را بگیریم بلکه باید فردی توانمند منصوب کنیم تا بتواند از عهده بزرگی تبریز برآید!

بیگی یادآور شد: در سال ۹۵ مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری، باسمنج را جزو حریم شهر تبریز قرار داده و با اعتبار همین مصوبه شهرداری یک سری تملک‌ها و تغییر کاربری‌ها و بخش خصوصی نیز سرمایه‌گذاری‌هایی انجام داده است.

عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور ادامه داد: در سال ۱۴۰۰ بدون هیچ‌گونه مطالعه و بررسی‌های متقن کارشناسی تبدیل باسمنج به بخش تصویب شده که این امر تضییع حقوق اشخاص و مردم را به دنبال خواهد داشت.

استاندار پیشین آذربایجان‌شرقی تصریح کرد: در سال ۹۷ که هنوز تبدیل باسمنج به بخش تصویب نشده بود، مسئله را به وزارت کشور تذکر دادیم و اعلام کردیم هرچند تبدیل باسمنج به بخش پیشنهاد استاندار بوده اما تصمیم نادرستی به نظر می‌رسد و وزارت کشور باید از مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری تبعیت کند.

وی متذکر شد: حتی در آن مقطع وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد که تشکیل بخش باسمنج در کنار تبریز امکان‌پذیر نیست؛ با این حال هیات وزیران تبدیل باسمنج به بخش را تصویب کرد.

بیگی خاطرنشان کرد: در حال حاضر با ۲ مصوبه متناقض شورای عالی شهرسازی و هیات وزیران در ارتباط با تبدیل باسمنج به بخش مواجهیم که موضوع را به اداره تنقیح قوانین مجلس ارجاع داده‌ایم تا شاید بتوانیم در دولت جدید مسئله را به سرانجام برسانیم.

کاهش ۲۱ هزار هکتار از حریم تبریز، دست درازی بر حریم این شهر است

رئیس شورای اسلامی شهر تبریز در خصوص بخش شدن باسمنج، اضافه کرد: کاهش ۲۱ هزار هکتار از حریم تبریز، دست درازی بر حریم شهر تبریز است.

رسول برگی  بیان داشت: از دهه ۴۰ که برای شهر حریم قائل شده‌اند تبریز که شهر تاریخی است در غربت باقیمانده و شاهد بی‌مهری‌ها بوده است و امروز تبریز از سه جهت امکان توسعه ندارد و تنها راه توسعه تبریز از شرق بود که می‌توانستیم‌ تبریز را در این ناحیه گسترش دهیم‌ که یک کج سلیقه‌گی و عدم توجه کافی موجب کاهش ۲۱ هزار هکتاری شهر تبریز می‌شود.

وی افزود: ما بارها گفته‌ایم مخالف بخش شدن باسمنج نیستیم و مشتاق پیشرفت این شهر هستیم اما قرار نیست ما ۲۱ هزار هکتار حریم تبریز را کاهش دهیم تا باسمنج را بخش کنیم.

برگی یادآور شد: در دولت گذشته وقتی سوال می‌شد به جاهای دیگر سوق می‌دادند ما به حاشیه شهر توجه داریم و از آن نگرانیم اما با این کار باعث خواهند شد یک حاشیه ‌نشینی دیگر در باسمنج ایجاد شود.

وی متذکر شد: چگونه است که وزیر سابق با بخش شدن باسمنج مخالفت می‌کند و مردم هر ۲ شهر هم مخالف هستند اما این کار انجام می‌شود.

رئیس شورای اسلامی شهر تبریز گفت: با نمایندگان مجلس، نایب رئیس مجلس، هیات دولت، مقامات استانی و کشوری در این باره صحبت کرده‌ام ما در شورای شهر به جد مخالف کاستن از حریم‌ تبریز هستیم و این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.

گزارش از مریم عباسی