حضور متکدیان غیر بومی در معابر زنجان
حضور متکدیان غیر بومی در معابر زنجان

متکدیان همواره به عنوان یکی از معضلات جامعه محسوب می‎شوند که با استفاده از شگردهای مختلف به ویژه با استفاده از نیت خوب مردم اقدام به تکدی‎گری می‎کنند،استان زنجان نیز از این موضوع در امان نبوده و متکدیان به عنوان یکی از معضلات این استان محسوب می‎شوند، اگر چه در مقایسه با استان‏های بزرگ، تعداد […]

متکدیان همواره به عنوان یکی از معضلات جامعه محسوب می‎شوند که با استفاده از شگردهای مختلف به ویژه با استفاده از نیت خوب مردم اقدام به تکدی‎گری می‎کنند،استان زنجان نیز از این موضوع در امان نبوده و متکدیان به عنوان یکی از معضلات این استان محسوب می‎شوند، اگر چه در مقایسه با استان‏های بزرگ، تعداد متکدیان در استان زنجان کمتر است اما همین تعداد نیز در استانی همچون زنجان زیبنده مردم نیست.

اگر چه مردم زنجان همواره در یاری فقرا پیشگام هستند اما سوء استفاده برخی از متکدیان از اعتقادات مذهبی و همنوع دوستی مردم موجب شده تا زنجان به نیز همچون برخی استان‏ها به گدا پروری گرایش داشته باشد، اگر چه بارها مسئولان در این زمینه هشدار داده و خواستار عدم کمک مردم به متکدیان بوده‏اند چرا که سازمان‎های متولی همچون سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره)، زمینه شناسایی نیازمندان واقعی جامعه را فراهم کرده و مردم می‎توانند کمک‏های نقدی و غیر نقدی خود را برای دستگیری از نیازمندان واقعی به چنین سازمان‎ها و ارگان‎هایی اهداء کنند.

کاهش ۲۸ درصدی متکدیان در استان زنجان در سال گذشته نسبت به سال ۹۲ نشان می‎دهد که راهکارهای ارائه شده به مردم موجب شده تا مردم تحت تاثیر برخی عوامل به متکدیانی که تنها به فکر پر کردن جیب خود و سوء استفاده از اعتقادات مردم هستند، کمتر کمک کنند.

به نظر می‎رسد، کاهش تعداد متکدیان می‎تواند با برنامه‎ریزی مناسب‎تری در زنجان کاهش چشمگیری داشته باشد، اما نکته قابل توجه در زمینه تکدی‎گری در استان زنجان، حضور قارچ وار متکدیان غیر بومی است که مسئولان استان زنجان نیز به این امر واقف هستند، بسیاری از متکدیان زنجان غیر بومی بوده و مسئولان استان نیز در این زمینه گلایه‎هایی را دارند.

در سال گذشته با اقدامات انجام شده تعداد متکدیان استان زنجان از ۴۱۶ نفر در سال ۹۲ به به ۲۹۹ نفر رسیده است، همچنین در چهار شهرستان استان زنجان از جمله طارم، ماهنشان، ایجرود و سلطانیه تکدی‌گری وجود ندارد و شهرستان زنجان بیشترین گدا را در آمارها در بین شهرهای استان به خود اختصاص داده است.

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری زنجان در گفت‎و‏گو با خبرنگار فارس در زنجان با بیان اینکه کاهش تعداد متکدیان استان زنجان نوید بخش خوبی برای استان است، تصریح کرد: کاهش خوبی در آمار متکدیان در استان وجود دارد.

مسیح‎الله سلطانی با بیان اینکه در حال حاضر در شهرستان زنجان مطابق آمار ۲۳۷ متکدی فعالیت می‎کنند، خاطرنشان کرد: ۶۰ درصد این افراد مرد و ۴۰ درصد زن هستند.

وی ساماندهی متکدیان را در استان از اقدامات کمیته ساماندهی متکدیان مطر ح کرد و گفت: این اقدامات موجب کاهش آمار متکدیان شده است.

مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری زنجان با اشاره به آسیب‏های اجتماعی متکدیان به ویژه فقر و اعتیاد در جامعه گفت: فعالیت متکدیان در فصل تابستان با ورود متکدیان غیر بومی افزایش می‌‏یابد.

سلطانی با بیان اینکه بیشترین متکدیان زنجان غیربومی‏‌ها هستند، خاطرنشان کرد: جمع‌آوری متکدیان از برنامه‌های ستاد ساماندهی متکدیان استان است که در سال جاری نیز فعالیت‏های این ستاد برای مقابله با این پدیده ضابطه‌مندتر می‏‌شود.

وی بر ضرورت فرهنگ سازی برای عدم کمک‎های مالی به متکدیان تاکید کرد و گفت: مردم استان می‏‌توانند در این زمینه کمک کار ستاد ساماندهی باشند.

گفتنی است در سال گذشته ۷۰ نفر از متکدیان استان غیر بومی بودند که به محل سکونت خود اعزام شدند، به نظر می‎رسد تعامل دستگاه‏های مختلف از جمله نیروی انتظامی، دستگاه قضایی و شهرداری برای جمع‎آوری متکدیان می‌‏تواند تاثیرگذار باشد.

ایجاد بانک اطلاعاتی از سوی سازمان بهزیستی، کمیته امداد و موسسات خیریه برای شناسایی افراد نیازمند جامعه و اهدای کمک‎های مردمی به این افراد می‎تواند زمینه کاهش تکدی‎گری را در استان بیشتر فراهم کند.

فرماندار زنجان نیز معتقد است مجتمع اردوگاهی بناب برای ساماندهی متکدیان دارای پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصد است که ضروری است، همکاری‎های لازم برای به پایان رسیدن فعالیت‎های این مجتمع فراهم شود.

مجید فرخی عدم همکاری شهرداری زنجان را در پرداخت سهم خود برای تکمیل این پروژه یکی از دلایل عدم پیشرفت آن عنوان کرد و گفت: احداث این مجتمع از سال ۹۰ آغاز شده است.

وی با بیان اینکه شناسایی و جمع‎آوری متکدیان موجب کاهش آمار متکدیان شده است، تصریح کرد: شهرستان زنجان دارای بیشترین آمار تکدی‎گری است.

فرماندار زنجان از ارجاع متکدیان نیازمند به سازمان‎های بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی خبر داد و گفت: برخی از متکدیان نیز به قوه قضاییه تحویل داده می‎شود.

فرخی آمار متکدیان غیر بومی را در شهرستان زنجان بالا دانست و خاطرنشان کرد: این متکدیان با استفاده از اعتقادات مذهبی مردم اقدام به تکدی‎گری می‎کنند.

یک شهروند زنجانی نیز در گفت‎و‎گو با خبرنگار فارس با بیان اینکه پدیده تکدی‎گری در شهر زنجان موجب بروز مشکلاتی می‎شود، تصریح کرد: متکدیان به شیوه‎های مختلف اقدام به تکدی‎گری می‎کنند.

بهزاد محمدی با اشاره به اینکه ضروری است مردم از پرداخت وجه نقد به متکدیان خود داری کنند، افزود: اگر چه تعداد متکدیان در سال‎های اخیر کاهش چشمگیری داشته است اما متاسفانه هنوز مردم به دلیل اعتقادات خاص به متکدیان کمک می‎کنند.

این شهروند با بیان اینکه نباید به افرادی که صرفا با چهره آرایی به تکدی‎گری می‎پردازند، توجه شود، تصریح کرد: بسیاری از متکدیان نیازمندان واقعی نیستند.

وی افزود: متکدیان از روش‎های مختلفی مانند فروش فال، روزنامه و گل به تکدی‎گری می‎پردازند.

یک شهروند دیگر نیز با بیان اینکه تکدی‎گری در استان زنجان پدیده زشت و غیر قابل تحملی است، افزود: برخی از معتادان در کوچه‎ها رها شده و به تکدی‎گری مشغول هستند.

زهرا خجسته با اشاره به اینکه پنهان کردن قسمتی از پا یا دست از شگردهای متکدیان است، افزود: تنها کافی چند ساعتی دنبال چنین افرادی بود و مشاهده کرد که چقدر سالم هستند.

وی با بیان اینکه متکدیان گاهی به زور از افراد درخواست کمک می‎کنند، افزود: از دست برخی از این افراد واقعا نمی‎شود، راحت بود.

این شهروند خاطرنشان کرد: باید مسئولان با شناسایی و ساماندهی متکدیان شهر زنجان را خالی از متکدیان کرده و با این پدیده مقابله کنند.

خجسته با اشاره به اینکه به شخصه به چنین افرادی کمک نمی‎کنم، افزود: بارها به دلیل عدم کمک مالی به چنین افرادی نفرین شده‎ام.