چرا ادعای دولت قابل باور نیست؟/ تورم واقعی؛ ۱۲ یا ۵۵ درصد؟!
چرا ادعای دولت قابل باور نیست؟/ تورم واقعی؛ ۱۲ یا ۵۵ درصد؟!

هفته گذشته مرکز آمار ایران از تک‌رقمی شدن نرخ تورم نقطه به نقطه در آذر ماه خبر داد و اعلام کرد که نرخ تورم هم در این ماه به ۱۲٫۶ درصد کاهش یافته است. به‌‌رغم اینکه گزارش مرکز آمار از کاهش متوسط نرخ تورم در سبد انواع کالاها و خدمات مصرفی مردم خبر می‌دهد، ولی […]

۱۴۴۵۱۰۶۱۶۵_۱۱هفته گذشته مرکز آمار ایران از تک‌رقمی شدن نرخ تورم نقطه به نقطه در آذر ماه خبر داد و اعلام کرد که نرخ تورم هم در این ماه به ۱۲٫۶ درصد کاهش یافته است.

به‌‌رغم اینکه گزارش مرکز آمار از کاهش متوسط نرخ تورم در سبد انواع کالاها و خدمات مصرفی مردم خبر می‌دهد، ولی بررسی جزئیات نرخ تورم در گروه کالاها و خدمات مهم مصرفی مردم در دو سال اخیر نشان از رشد قابل توجه قیمت‌ها در کالاها و خدمات اساسی مردم دارد، به‌گونه‌ای که تورم حدود ۵۵درصدی را هم در برخی کالاها در دولت روحانی شاهد بودیم.

نکته قابل تأمل در این باره کاهش قیمت‌های جهانی مواد اولیه در بسیاری از این کالاها است که بر خلاف جریان اقتصاد جهانی گران شده‌اند کالاهایی مانند خوراکی و روغن، شیر خشک و… از این دسته‌اند و تأسف‌بارتر آنکه اغلب کالاهایی که با تورم بالا مواجه هستند در سبد خانوار قابل حذف نیستند که مهم‌ترین کالاهای با تورم شاخه خوراکی‌ها،  میوه و سبزیجات است.

با بررسی افزایش دوساله نرخ تورم از آذر ماه ۹۲ تا آذر‌ماه ۹۴ در برخی از مهم‌ترین کالاها و خدمات مصرفی مردم بر اساس جداول مرکز آمار ایران به این نتیجه می‌رسیم، متوسط نرخ تورم در خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها در آذر‌ماه امسال ۱۰٫۵ درصد و آذر ماه سال گذشته ۱۴ درصد اعلام شده و نرخ تورم در برخی اقلام غذایی اساسی نشان از تورم‌ بالای ۳۰ درصد در این گروه کالایی دارد.  بر اساس مستندات مرکز آمار ایران، نرخ تورم در میوه و خشکبار در این دو سال بالای ۳۲ درصد بوده و نرخ تورم نان و غلات هم به ۲۸٫۲ درصد رسیده است، این در حالی است که نرخ تورم دوساله در محصولات خوراکی طبقه‌بندی نشده نیز ۳۰٫۲ درصد گزارش شده است.

بر اساس این آمار، متوسط نرخ تورم در شیر، پنیر و تخم‌مرغ طی این دو سال ۲۶٫۷ درصد، سبزیجات ۲۵٫۸ درصد، قندوشکر و شیرینی‌ها ۲۷ درصد، روغن‌ها و چربی‌ها بالای ۲۰ درصد و گوشت قرمز و سفید هم حدود ۱۶ درصد بوده است. گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد نرخ تورم دو ساله در کالاهای غیر‌خوراکی و خدمات بالای ۳۲ درصد بوده و در این گروه کالایی، آب، برق و سوخت با تورم ۵۵ درصد رکورد شکسته است.

در حالی نرخ تورم در خوراکی‌ها حول و حوش ۳۰ درصد بوده که مردم در این دو سال در برخی خدمات اساسی متحمل فشارهای بیشتری از ناحیه گرانی شدند. به‌رغم تمامی اظهاراتی که از سوی مسئولان در خصوص کاهش هزینه بهداشت و درمان مطرح می‌شود، ولی گزارش مرکز آمار ایران حاکی است، نرخ خدمات بهداشت و درمان در این دو سال تورم ۴۲ درصد رشد داشته است که پس از سوخت در رتبه دوم قرار دارد.

بر اساس این گزارش، نرخ تورم دو ساله در خدمات حمل و نقل به ۳۶ درصد و در هتل و رستوران به ۴/۳۵ درصد رسیده و در نرخ خدمات آموزش هم شاهد تورم بالای ۳۳ درصد بودیم.  گزارش مرکز آمار ایران حاکی است، نرخ تورم در بخش مسکن و اجاره در این دو سال حدود ۳۲ درصد، پوشاک و کفش ۳۰ درصد و در بخش تفریح و فرهنگ هم به حدود ۲۹ درصد رسیده است. تورم مبلمان و لوازم‌خانگی هم حدود ۲۲ درصد اعلام شده است.