دوره ایران تحت محاصره اقتصادی رو به پایان است
دوره ایران تحت محاصره اقتصادی رو به پایان است

خبرگزاری مهر روز شنبه به نقل از یک مقام ارشد ایرانی نوشت: «ما تا زمان دستیابی به یک توافق خوب به مذاکرات ادامه خواهیم داد. گزارش ها در مورد توافق بر سر لغو تحریم ها بی اساس است. در هیچ موردی توافق نمی شود تا زمانیکه در مورد تمام مسائل توافق شود.» انتخاب کلمات از […]

خبرگزاری مهر روز شنبه به نقل از یک مقام ارشد ایرانی نوشت: «ما تا زمان دستیابی به یک توافق خوب به مذاکرات ادامه خواهیم داد. گزارش ها در مورد توافق بر سر لغو تحریم ها بی اساس است. در هیچ موردی توافق نمی شود تا زمانیکه در مورد تمام مسائل توافق شود.»
انتخاب کلمات از سوی این مقام رسمی نشان می دهد که گزارش آسوشیتدپرس مبنی بر اینکه در مورد چارچوب زمانی و نوع تحریم هایی که قرار است در مراحل مختلف لغو شود، بر پایه واقعیت است.
اصل عدم توافق تا لحظه توافق در مورد همه مسائل، هیچ ضربه ای به توافقات جزئی که در مراحل مختلف به دست می آید- و حتی به صورت عمومی اعلام می شود- نمی زند. ضمن اینکه هیچ اختلافی در مورد اینکه بخش قابل توجهی از تحریم ها خیلی زود پس از امضای توافق برداشته شود، وجود ندارد. البته حتی اگر توافقی صورت بگیرد که یکی از مهمترین موانع توافق را کنار بگذارد، کنگره باز هم امکان بررسی آن را دارد.
با این حال ورای تمام گفتگوها و لفاظی ها، ایران همین حالا در حال برنامه ریزی برای یک عصر جدید است. شرکت های بین المللی طی یک سال گذشته مشغول امضای توافقنامه های تجاری و توافقنامه هایی برای توسعه میدان های نفتی در ایران بوده اند.
شرکت های نفتی و کشورهای خاورمیانه در حال برنامه ریزی برای قیمت گذاری نفت در دوره ای هستند که ایران بار دیگر به یک قدرت نفتی و گازی تبدیل شده است.
در اسرائیل هم ظاهرا چنین دورنمایی به عنوان نتیجه قبلی مشاهده می شود. تصویر ایران به عنوان رقیب شرکت های گازی اسرائیلی و در نتیجه-همانطور که بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل نیز اعلام کرده- لزوم نهایی کردن هرچه سریعتر یک توافقنامه تنظیمی در مورد تولیدات ذخایر کاز طبیعی اصلی اسرائیل، نشان می دهد که حتی نخست وزیر اسرائیل نیز دریافته که دوره یک ایران تحت محاصره اقتصادی رو به پایان است.
مایکل گرسون، ستون نویس روزنامه واشنگتن پست، معاون و نویسنده متن سخنرانی های جرج دبلیو بوش، رئیس جمهور سابق آمریکا طی یادداشتی با عنوان «لحظه ایران کنگره» به اقدامات اخیر کنگره برای کسب حق بازبینی توافق نهایی پرداخته و نوشت: حال به نظر می رسد در آستانه اجرایی شدن قانون بازبینی توافق هسته ای ایران قرار گرفته ایم. این قانون به دولت آمریکا انگیزه می دهد که توافق نهایی را تا پیش از ۹ جولای به نتیجه برساند. اگر توافق تا این ضرب الاجل نهایی شود، کنگره تنها ۳۰ روز فرصت دارد که روی یک قطعنامه مخالفت آمیز کار کند اما اگر مذاکرات بیش از ۹ جولای ادامه داشته باشد، کنگره ۶۰ روز وقت خواهد داشت.
اعضای کنگره و طرفداران توافق خواستار آنند که تمام نظرات موافق و مخالف همین حالا شنیده شود. کورکر نامه ای برای اوباما ارسال کرده و خواستار پیشرفت در مذاکرات شده است. گروهی از دیپلمات ها و کارشناسان (از جمله برخی اعضای سابق تیم سیاست خارجی اوباما) نیز شرایط حداقلی را برای یک توافق قابل قبول تعیین کرده اند.
گرسون در ادامه افزود: شاید اگر نظر دولت اوباما در این مذاکرات جلب نشود آنها عقب نشینی کنند اما اکثریت اعضای کنگره که من عقایدشان را بررسی کردم، معتقدند که این دولت بیش از آن سرمایه گذاری کرده است که بخواهد بگوید «نه». آنها انتظار یک توافق بد را دارند، و استدلال شان این است که توافق بد بهتر از هیچ چیز است.
بنابراین اعضای کنگره با یکی از سخت ترین انتخاب های شغلی خود روبرو خواهند بود.