پزشکیان و مطهری «کاندیداهای‌کمکی» اصلاح‌طلبان
پزشکیان و مطهری «کاندیداهای‌کمکی» اصلاح‌طلبان

زمان زیادی تا انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده است و روزانه اخبارهای متعددی منتشر می ‌شود که خبر از حضور قطعی یا احتمالی برخی چهره‌های سیاسی، می‌دهند. به عنوان مثال مصطفی میرسلیم از سوی حزب موتلفه با این توضیح اعلام کاندیداتوری کرد که بعد از مناظره‌های انتخاباتی، کناره‌گیری خواهد کرد. علاوه بر وی نیز نام […]

زمان زیادی تا انتخابات ریاست جمهوری باقی نمانده است و روزانه اخبارهای متعددی منتشر می ‌شود که خبر از حضور قطعی یا احتمالی برخی چهره‌های سیاسی، می‌دهند. به عنوان مثال مصطفی میرسلیم از سوی حزب موتلفه با این توضیح اعلام کاندیداتوری کرد که بعد از مناظره‌های انتخاباتی، کناره‌گیری خواهد کرد.

علاوه بر وی نیز نام برخی مطرح می شود و حتی عده‌ای معتقدند بعضی چهره‌های اصولگرا سفرهای انتخاباتی خود را آغاز کرده‌اند. ضمن اینکه در کنار این افراد نام محمدباقر قالیباف و سعید جلیلی نیز بسیار شنیده می شود. اما واضح است که هنوز تصمیم رسمی و جدی گرفته نشده است که کاندیدا یا کاندیداهای نهایی این جریان چه کسی باشد با این حال قطعا آنها به دنبال این هستند که با این استراتژی بتوانند در فضای تبلیغاتی از تمامی جهات دولت را مورد نقد قرار دهند.

در جریان مقابل، یعنی اصلاح‌طلبان همچنان تاکید بر حمایت از حسن روحانی مطرح است و به وضوح اعلام کرده‌اند قصد عبور از رئیس جمهور را ندارند. با این حال اما مشخص نیست که حسن روحانی تنها نامزد انتخاباتی جریان اصلاح طلب است یا کاندیداهایی برای کمک به وی معرفی می شوند تا در آن روزها که قطعا به شدت مورد انتقاد و تخریب جریان مخالف قرار می گیرد، او را همراهی کنند؟ البته طی روزهای اخیر از سوی این جریان سیاسی هم صحبت‌های غیرمستقیم شنیده می شود ولی همچنان تصمیم رسمی اتخاذ نشده است.

اصلاح‌طلبان کاندیداهای کمکی معرفی می کنند
در همین خصوص محمد جواد حق شناس، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی در گفت‌وگو با فرارو مطرح کرد: نمی دانم استفاده از اصطلاح «کاندیدای کمکی» صحیح است یا خیر اما به‌طور کلی مدتی قبل در برخی نشتست‌های جریان اصلاح‌طلب این مسئله مطرح شد که یک یا چند کاندیدا در کنار آقای روحانی در انتخابات ریاست جمهوری حضور داشته باشند و این ایده طرفداران جدی هم پیدا کرد و بعید نیست طی هفته‌های آینده از این کاندیداها رونمایی کنند تا در انتخابات اردیبهشت ماه بتوانند در کنار آقای روحانی در دوران تبلیغات و مناظره‌ها حضور داشته باشند و به وی کمک کنند.

وی در خصوص اینکه حضور کاندیاهای کمکی چه تاثیری در انتخابات دارند، گفت: با توجه به اینکه آقای روحانی کاندیدایی هستند که رئیس جمهور مستقر محسوب می شوند، قاعدتا در ایام انتخابات تلاش می کنند از زمان موجود برای ارائه کارنامه دولت و همچنین بیان تفکرات و دیدگاه‌های خود بهره بگیرند. اما این فرصتی است که جریان‌های سیاسی نیز با حضور در فضای انتخابات و استفاده از آن برنامه‌ها وایده‌آل های خود را با مردم در میان بگذارند و مطرح کنند. بنابراین اصلاح‌طلبان نیز با توجه به اینکه یکی از مهمترین جریان‌های سیاسی کشور محسوب می ‌شود و مخاطبان بسیاری دارد، قطعا این برنامه را خواهد داشت که کاندیداهایی برای حضور در انتخابات معرفی کنند تا علاوه بر بیان دیدگاه‌های خود بتوانند دیدگاه‌ها و روش و برنامه های جریان مقابل را نقد کنند.

این فعالی سیاسی ادامه داد: از سوی دیگر حضور این کاندیداها موجب می شود به نوعی باری از دوش آقای روحانی برداشته شود. زیرا اگر وی به تنهایی در انتخابات حضور داشته باشد باید با چندین رقیب به تنهایی رقابت کنند و حملات و انتقادات آن‌ها را پاسخ دهد. اما با حضور کاندیداهای جریان اصلاح‌طلب و اعتدالگرایان می تواند با توان بیشتر وارد کارزار انتخاباتی و مناظرها شود.

مسئول کمیته تحقیقات و پژوهش خانه احزاب ایران  تاکید کرد: اما قطعا در پایان ایام تبلیغات و فرا رسیدن روز انتخابات جریان اصلاح‌طلب یک کاندیدای واحد خواهد داشت و افرادی که از طرف این جریان در انتخابات حضور خواهد داشت، به نفع کاندیدای مورد نظر کنار خواهند رفت.

وی در ادامه به گزینه های مناسب برای حضور در کنار حسن روحانی اشاره کرد و گفت: اگر دقت کرده باشید می بینید که طی ماه‌ها و روزهای اخیر احزاب مختلف مانند حزب موتلفه که آقای میرسلیم را به عنوان کانیدای متبوع خود معرفی کرده‌است. در نقطه مقابل نیز افرادی حضور دارند که به صورتی تلویحی بارها از آنها نام برده شده است. به عنوان مثال رئیس جبهه مستقلین و اعتدالگرایان هم اعلام کرده است که از آقایان مطهری و روحانی حمایت می کند. از سوی دیگر طی هفته گذشته اظهاراتی از آقای پزشکیان منتشر شد که احتمال حضور ایشان در انتخابات را افزایش داد. زیرا به‌طور کلی طی سال‌های اخیر مواضع و اظهارات ایشان به وضوح نشان می‌داد که تمایل زیادی برای حضور در انتخابات ریاست جمهوری دارند و خود را برای این برنامه آماده می کنند. به نظر من هم هر دوی این افراد گزینه مناسبی برای حضور در انتخابات و کمک به آقای روحانی هستند.

حق شناس در پایان افزود: البته در میان کابینه دولت یازدهم هم افرادی حضور دارند که می توانند در انتخابات حضور داشته باشند. به عنوان مثال آقای جهانگیری از سوی حزب کارگزاران بسیار مورد حمایت هستند. ضمن اینکه تا حدودی نام آقای ظریف هم مطرح می شود و از ایشان هم به عنوان گزینه مناسب برای حضور در انتخابت سال آینده، یاد می کنند.

مطهری یا پزشکیان کاندیداهای کمکی مناسبی هستند
همچنین داریوش قنبری عضو شورای مرکزی حزب مردم سالاری با تاکید بر اینکه اصلاح‌طلبان فقط یک کاندیدای نهایی دارند گفت: در ابتدا باید به این نکته اشاره کنم که قطعا و بدون هیچ شک و شبهه‌ای، کاندیدای مورد تائید و حمایت اصلاحطلبان آقای روحانی است. این را عرض کردم این شائبه پیش نیاید که جریان اصلاح‌طلب قصد گذر از رئیس جمهور را دارند. اما با این‌حال با توجه به اینکه جریان اصولگرایی طی ماه‌های اخیر گزینه‌های احتمالی خود را برای انتخابات ریاست جمهوری تا حدودی معرفی کرده است و مشاهده می ‌شود که آنها قصد دارند از تعداد زیادی کاندیدا در این کارزار سیاسی استفاده کنند و در نهایت بعد از مناظره ها کناره گیری کنند، لازم است جریان اصلاح‌طلب نیز به دنبال گزینه های کمکی برای آقای روحانی باشد.

وی اظهار داشت: واضح است که اگر اصلاح‌طلبان این استرانژی را در دستور کار خود قرار ندهند، اصولگرایان موفق می ‌شوند در ایام انتخابات و به خصوص مناظره‌های تلویزیونی به نوعی آقای روحانی را دوره کنند و از تمامی جهات وی را مورد انتقاد یا تخریب قرار دهند. لذا لازم است که اصلاح‌طلبان و اعتدال‌گرایان نیز به دنبال گزینه‌های مناسب برای حضور در انتخابات باشند تا در چنین شرایطی بتوانند آقای روحانی را کمک کنند.

نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی ادامه داد: تا جایی که من در جریان هستم تا امروز و به صورت رسمی مسئله کاندیداهای کمکی در میان جران اصلاح‌طلب مطرح نشده است. البته شاید به عنوان اظهار نظر شخصی به این نکته اشاره کرده باشند، اما هیچ برنامه و اقدام رسمی تا امروز انجام نشده است.

این فعال سیاسی تاکید کرد: البته باید در نظر داشت که گزینه‌هایی انتخاب شوند که بتوانند از فیلتر شورای نگهبان عبور کنند. زیرا قطعا همچنان جریان اصلاح‌طلب با همان مشکلات پیشین مواجه است. لذا گزینه‌هایی که انتخاب می شوند تا در انتخابات در کنار آقای روحانی قرار بگیرند باید به گونه‌ای انتخاب شوند که احتمال رد صلاحیت برای آنها وجود نداشته باشد. علاوه بر این لازم است که افرادی که به عنوان کاندیدای کمکی وارد انتخابات می شوند، ضمن داشتن فن بیان مناسب از شرایط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی کشور به‌طور کامل مطلع باشند.

قنبری در پایان با اشاره به گزینه های مناسب برای حضور در انتخابات به عنوان کاندیدای کمکی، گفت: به نظر من افرادی که بتوانند به آقای روحانی به نحو احسن در انتخابات کمک کنند، کم نیستند. به عنوان مثال آقایان مطهری یا پزشکیان از چهره‌هایی هستند که نه تنها اطلاعات کافی از اوضاع کشور دارند بلکه از توانایی کافی برای مطرح کردن آنها برخوردارند. ضمن اینکه در کابینه دولت نیز افرادی هستند که مشخصه‌های مورد نظر را دارند می توانند در کنار آقای روحانی باشند. البته نمی خواهم به صورت مشخص نام ببرم اما علاوه بر این افراد، چهره‌های سیاسی مناسبی در احزاب حضور دارند که می توانند با حضور در انتخابات ریاست جمهوری مفید باشند. به هرحا به نظر من انتخاب و حضور کاندیدای کمکی در انتخابات بسیار مفید خواهد بود و می تواند بسیاری به رئیس جمهور کمک کنند. بنابراین شاید بهتر باشد اصلاح‌طلبان و اعتدالگرایان به دنبال یافتن افراد مناسب برای این کار باشند.