نتیجه انتخابات پارلمانی ترکیه چه خواهد بود؟
نتیجه انتخابات پارلمانی ترکیه چه خواهد بود؟

بیست و پنجمین انتخابات مجلس ملی ترکیه در مورخه ۱۷ خرداد ماه برگزار گردید و نتایج این انتخابات شگفتی تحلیل گران سیاسی را برانگیخت. در این انتخابات حزب حاکم عدالت و توسعه بر خلاف انتخابات قبلی نتوانست ۲۷۶ کرسی از ۵۵۰ کرسی پارلمانی را تصاحب کند تا به تنهایی مامور تشکیل کابینه گردد. در انتخابات […]

indexبیست و پنجمین انتخابات مجلس ملی ترکیه در مورخه ۱۷ خرداد ماه برگزار گردید و نتایج این انتخابات شگفتی تحلیل گران سیاسی را برانگیخت. در این انتخابات حزب حاکم عدالت و توسعه بر خلاف انتخابات قبلی نتوانست ۲۷۶ کرسی از ۵۵۰ کرسی پارلمانی را تصاحب کند تا به تنهایی مامور تشکیل کابینه گردد. در انتخابات ۱۷ خرداد ماه حزب عدالت و توسعه ۲۵۸ کرسی و ۸۶/۴۰ درصد آراء، حزب جمهوری خواه خلق ۱۳۲ کرسی و ۹۶/۲۴ درصد آراء ، حزب حرکت ملی ۸۰ کرسی و ۲۹/۱۶ درصد آراء و حزب دموکراتیک خلق ها نیز ۸۰ کرسی و ۱۲/۱۳ درصد از آراء ماخوذه را کسب نمودند.

برای اولین بار در تاریخ انتخاباتی ترکیه کردها توانستند با عبور از مرز ۱۰ درصدی آراء به مجلس ملی ترکیه راه یابند. رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه بر اساس قوانین انتخاباتی این کشور احمد داوود اوغلو رئیس حزب عدالت و توسعه را مامور تشکیل کابینه ائتلافی نمود ولی وی در مدت قانونی نتوانست دولت ائتلافی تشکیل دهد و انتخابات قرار است در مورخه ۱۰ آبان ماه تجدید گردد.

تحولات بعدی ترکیه نشان داد که حزب عدالت و توسعه اصلا بدنبال تشکیل دولت ائتلافی نبوده و فقط در پی اتلاف وقت بوده است. رجب طیب اردوغان و دیگر مسئولان ارشد حزب عدالت و توسعه که از موفقیت حزب دموکراتیک خلق ها در انتخابات حیرت زده شده بودند ، بجای اعمال تغییر در سیاست های اشتباه ترکیه در مسائل داخلی و خارجی به سیاست اشتباه دیگری دست زدند و آن شروع حمله بر علیه مواضع پ.ک.ک و بازداشت نمایندگان منتخب حزب دموکراتیک خلق ها به اتهام حمایت از تروریسم بود.

ترکیه بدلیل همین سیاست اشتباه حزب عدالت و توسعه با چالش بزرگی روبرو شده و روزی نیست که سربازان و نیروهای پلیس ترکیه در نتیجه حملات پ.ک.ک کشته نشده باشند.

رجب طیب اردوغان با این هدف دستور تجدید انتخابات را صادر کرد که شاید رای مردم ترکیه از حزب دموکراتیک خلق ها بسمت حزب عدالت و توسعه سرازیر گردد و این حزب به تنهایی مامور تشکیل کابینه گردد ولی نتایج نظر سنجی های انتخاباتی چیز دیگری را نشان می دهد . بر اساس نظر سنجی ها آراء حزب حاکم ریزش خواهد نمود و کابینه دولت بار دیگر ائتلافی خواهد بود. در تاریخ معاصر ترکیه تا کنون شش حزب خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شده‌اند که هر شش حزب با برگزاری انتخابات مجدد، رای بیشتری را از دست‌ داده‌اند.

حال نکته تامل بر انگیز اینجاست که اگر انتخابات ۱۰ آبان ماه ترکیه نیز نتیجه ای مشابه با انتخابات پیشین داشته باشد و حزب عدالت و توسعه به رهبری احمد داوود اوغلو که خواستار تشکیل دولت تک حزبی هستند نتوانند به هدف خود برسند، واکنش رجب طیب اردوغان و حزب عدالت و توسعه چه خواهد بود؟

علی حیدری منور – کارشناس علوم سیاسی