دکتر فرحناز ترکستانی در همایش تقدیر از مجریان برتر ارتقای سلامت مادر و نوزاد که روز دوشنبه در مرکز همایش های رازی برگزار شد، افزود: آمارها نشان می‌دهد مرگ و میر نوزادی تغییری نکرده است، اما مرگ مادری در سال ۹۲ حدود ۱۹.۷ درصد و در سال ۹۳ حدود ۱۹ درصد گزارش شده است. به […]

دکتر فرحناز ترکستانی در همایش تقدیر از مجریان برتر ارتقای سلامت مادر و نوزاد که روز دوشنبه در مرکز همایش های رازی برگزار شد، افزود: آمارها نشان می‌دهد مرگ و میر نوزادی تغییری نکرده است، اما مرگ مادری در سال ۹۲ حدود ۱۹.۷ درصد و در سال ۹۳ حدود ۱۹ درصد گزارش شده است.

به گفته وی، آمار مرگ و میر مادران باردار در سال گذشته ۲۹۳ مورد بوده است که در مقایسه با سال ۹۲، دو مورد بیشتر است.

ترکستانی با اشاره به میزان در سال ۹۳ که یک میلیون و ۵۴۰ هزار نفر اعلام شده است، افزود: این میزان در سال قبل از آن (۱۳۹۲) که یک میلیون و ۴۷۰ هزار تولد بوده است، از افزایش بیشتری برخوردار است که نشان دهنده بهبود شاخص زاد و ولد است.

وی ادامه داد: یک درصد از موارد فوت شده برای مادران زیر ۱۸ سال بوده است، ۲۶ درصد بالای ۳۵ سال سن داشتند، ۲۱ درصد تجربه بارداری اول‌شان بود، ۲۱ درصد مربوط به بارداری پنجم و بالاتر و همچنین فاصله دو بارداری آخر و کمتر از سه سال ۲۵ درصد بوده است.

رئیس اداره سلامت مادران و نوزادان وزارت بهداشت درباره علل مرگ مادران در دوره بارداری، گفت: ۶۲ درصد از مرگ و میرها به علت نداشتن مراقبت‌های پیش از بارداری بوده است، ۷۴ درصد یک فاکتور در معرض خطر داشتند و ۷۹ درصد نیز بارداری خودخواسته داشتند. همچنین ۴ درصد از مادران نیز مراقبت‌های پیش از بارداری را در زمان مناسبی شروع نکردند. پنج درصد از علت مرگ و میر مادران نیز به دلیل اعتیاد بوده است.

ترکستانی درباره آمار مرگ و میر مادران در مقاطع مختلف بارداری نیز افزود: ۲۷ درصد از مادران در زمان بارداری فوت کرده‌اند، ۲ درصد در زمان زایمان، ۲۸ درصد در ۲۴ ساعت اول، چهار درصد در منزل و یک درصد نیز در تسهیلات زایمانی فوت کرده‌اند.

به گفته رئیس اداره سلامت مادران و نوزادان وزارت بهداشت، ۵۵ درصد از آمار مرگ و میر مادران در بیمارستان های آموزشی درمانی، ۲۰ درصد در بیمارستان های درمانی، ۸ درصد در بیمارستان های تامین اجتماعی، ۱۰ درصد در بیمارستان های خصوصی و ۴ درصد در بیمارستان‌های خیریه و ۴ درصد نیز در بیمارستان‌های سایر ارگان‌ها فوت کرده‌اند.

وی اعلام کرد: ۳۰ درصد از مرگ مادران در زایمان به روش طبیعی و ۷۰ درصد از موارد زایمان به طور سزارین فوت کرده‌اند. ۱۹ درصد از مادران به علت خونریزی، ۱۷ درصد به علت پره اوکلاپسی، هفت درصد به علت عفونت، ۱۷ درصد به علت بیماری‌های قلبی و ۹ درصد به علت آمبولی فوت کرده‌اند.

ترکستانی ادامه داد: ۲۲ درصد از علت مرگ مادران در مقطع پیش از بارداری، ۴۴ درصد در سطح بارداری، ۲۱ درصد کل مرگ‌ها در زمان زایمان، ۲۳ درصد مرگ مادران در ۲۴ ساعت اول پس از زایمان، ۱۴ درصد از موارد پس از ۲۴ ساعت به علت غفلت و عدم حساسیت کادر پزشکی بوده است.

وی گفت: در سال ۹۳ میزان سزارین در کشور ۵۱ درصد گزارش شده است.